top of page

El- och gasupphandlingen är klar!

Uppdaterat: 13 maj 2023

Vi är färdiga med utvärderingen av anbuden efter en hel del kompletterande och förtydligande från leverantörer samt appliceringen av allt det till ett genomsnittligt hushåll. Det var nödvändigt eftersom anbuden var upplagda på så olika sätt att det inte gick att jämföra de rakt av. T ex. engångsrabatt, rabatterade årsavgifter, sänkta pålägg, extra rabatt. Osäkerheten på marknaden är mycket stor. Bara en sak är säker: att det är säljarens marknad, inte köparens marknad.


Elupphandlingen, resultat

Vi rekommenderar fortfarande rörligt pris. Elhandelsbolagen tar ut orimligt höga priser för fast avtal för att eliminera sitt eget risktagande.

Vi skickade anbudsförfrågan till 14 elleverantörer. Alla är certifierade för schysst elhandel, så våra medlemmar slipper råka ut för mindre seriösa företag. Vi har fått anbud från 7 företag.


Det bästa erbjudandet är från Vattenfall. Vi har fått samma erbjudande som idag finns på deras hemsida som kampanj. Vattenfalls erbjudande gäller i ett år och innebär:

  • -4,50 öre/kWh rabatt på deras påslag (som annars är 6 öre/kWh)

  • Kampanjrabatt på 50 kr/mån *

  • 0 kr årsavgift

* Kampanjrabatten på 50 kr / månad innebär att varje adress har ett tillgodo belopp på 12 x 50 kr som de kvitterar bort på fakturorna under 12 månader.


För er som har solceller erbjuds mikroproducenternas spotpris på elbörsen utan avdrag/påslag.


Vattenfall har fått listan med uppgifterna om de intresserade hushållen. Vi skickade mail idag, den13/5 till alla som har anmält sitt intresse med information om hur enkelt de kan ingå avtal enligt detta erbjudande. Kolla era e-post! Har ni inte fått vårt mail, kontakta oss snarast!!! Vattenfall ombesörjer övergången från befintlig elleverantör om de får ert avtal i tid. Ordna därför avtalet snarast, men senast vid månadsskiftet om ert befintliga avtal utgår den 30 juni.

Gasupphandlingen, resultat

Vi alla visste att gaspriserna är uppe i det blå. Vi betalade hittills för själva gasen utan moms och skatter 21 öre/kWh, vi landar nu på 3 till 4 gånger högre priser. Vissa månader blir det säkert ännu mer eftersom priset är rörligt. Ingen leverantör erbjuder fasta priser pga den stora osäkerheten på marknaden. Vi frågade alla 6 möjliga leverantörer. Två av de kan inte leverera till oss, men från resterande 4 bolag har vi fått erbjudande.

Vi rekommenderar till Baraborna ApportGas som nästa gasleverantör. ApportGas har historiskt nästan alltid legat lägst prismässigt på gasen. De senaste två åren har det ofta varit något annat bolag som legat lägst och ApportGas som nummer två. Vilket bolag som legat lägst har dock skiftat ofta under perioden.

Förutom deras pålitligt låga priser erbjuder ApportGas lite extra till oss både för naturgas och biogas: 1,6 öre/kWh (2 öre inkl. moms) rabatt för oss i två år.

Baraborna får nu möjlighet att fritt välja mellan biogas eller den fortfarande billigaste naturgasen. Exempel på priserna visas för mars månad i tabellen nedan:

Vi skickade listan med uppgifter om de intresserade hushållen till ApportGas. ApportGas kommer att skicka skriftligt avtalsförslag med posten till alla hushåll enligt listan. De kommer att fråga efter er Anläggnings id (finns på gasfakturan), samt datumet, då ert befintliga gasavtal löper ut (för de flesta den 30 juni). ApportGas kommer att ombesörja övergången från befintlig gasleverantör om de får ert svar i tid. Underteckna och returnera därför avtalet snarast efter att ni har fått det, men senast i början av juni.


Vi tackar Baraborna som har visat sin tillit till oss genom att anmäla sig till dessa upphandlingar! Förhoppningsvis har vi inte gjort er besvikna trots dåliga förutsättningar.


Vi tackar även Fredrik Nordholm, f.d. styrelsemedlem i många år, som återigen gav oss sakkunnigt stöd och hjälp i detta ansvarsfulla arbete!


Styrelsen

Comments


bottom of page